Server update

Zoals u wellicht onlangs heeft kunnen lezen in onze nieuwsbrief zijn wij bezig met het vernieuwen van ons Cloud park. Ook u maakt gebruik van een of meerdere Pitane Cloud servers en we gaan dan ook uw Cloud omgeving vernieuwen.

Wat staat er precies te gebeuren?

Momenteel draait uw Cloud omgeving op een van de volgende Windows versies:

– Windows 2012 R2
– Windows Server 2016
– Windows Server 2019

Wij gaan uw Cloud server vernieuwen en deze voorzien van de laatste versie van Windows Server namelijk Windows Server 2022.

De installatie van uw nieuwe Cloud server gebeurt volledig op de achtergrond, in de tussentijd kunt u uiteraard gewoon doorwerken in uw huidige omgeving. Wel vragen wij u al enkele voorbereidingen te treffen.

Wij hebben er voor gekozen om elke klant te voorzien van een compleet nieuwe Cloud server ingericht op basis van specificaties van de huidige Cloud server, upgraden van de huidige Cloud server is in deze niet mogelijk.

Wanneer de volledig nieuwe omgeving ingericht is en klaar voor ingebruikname gaan wij pas over tot het overzetten van de database. Vanaf dat moment is uw centrale tijdelijk niet meer te gebruiken voor invoeren van nieuw werk, nieuwe ritten via koppelingen, datacommunicatie met wagens of elke andere vorm van functionaliteiten die nieuwe records toevoegen in de database. Het inzien van de huidige data blijft mogelijk tot uw nieuwe omgeving voorzien is van uw huidige database en deze geactiveerd is. Vanaf dat moment deactiveren wij de oude omgeving en wordt verwacht dat u op de nieuwe server verder gaat met uw werkzaamheden, de oude omgeving wordt volledig ontmanteld en buiten gebruik gesteld.


De software Pitane Mobility Business Suite verandert niet, de huidige versie van de software die nu draait op uw huidige Cloud omgeving zal ook geplaatst worden op de nieuwe Cloud omgeving, enkel de Windows omgeving zal veranderd zijn en heeft een andere layout ten opzichte van voorgaande Windows versies.

Aan de map structuur zal wel een en ander wijzigen, namelijk dat de mappen (inclusief software en rapportages) van de oude versie Taxis Pitane Business Suite versie 9 volledig komen te vervallen op de nieuwe Cloud omgevingen. De bestandslocatie Pitane zal volledig vervangen worden door PitaneV10.

Tevens komt op de Cloud omgeving de Pitane Starter en zullen er 3 nieuwe groepen aangemaakt worden namelijk Administrator (enkel te gebruiken door Censys), Beheerder en Gebruiker. De groep van een gebruiker zal bepalen wat er gestart moet worden tijdens het inloggen op de Cloud omgeving. Er zijn in deze 2 opties:

  1. Beheerder. De gebruiker heeft als gebruikersgroep Beheerder de mogelijkheid in te loggen op de Cloud omgeving. Tijdens het inloggen wordt Explorer geladen, de gebruiker krijgt gewoon een bureaubladomgeving en kan alle opties gebruiken zoals in de huidige Cloud omgeving ook mogelijk is.
  2. Gebruiker. De gebruiker krijgt bij gebruikersgroep Gebruiker enkel de Pitane Starter in beeld waarmee hij de mogelijkheid heeft de Pitane Mobility Business Suite te starten, een helpdeskapplicatie te starten of zichtzelf uit te loggen. Wanneer de gebruiker zijn Pitane Mobility Business Suite sessie geforceerd moet sluiten heeft hij deze mogelijkheid in de Pitane Starter, de knop forceer wordt zichtbaar bij het opstarten van de software.


Het is niet meer toegestaan (tenzij anders afgesproken) om software van derden te installeren op de Cloud omgeving.

Tot slot krijgt elke gebruiker een eigen gebruikersaccount. Het is niet meer toegestaan om meerdere gebruikers op één gebruikersaccount in te laten loggen. Dit geldt zowel voor de Cloud omgeving alsmede de Pitane omgeving. Dit om te voorkomen dat oud medewerkers eenvoudig kunnen inloggen in uw centrale wanneer u gebruik maakt van gedeelde accounts en binnen Pitane alles wordt geregistreerd met transacties en op deze manier altijd te herleiden is welke gebruiker een wijziging heeft aangebracht in de software.

Allereerst verwachten wij op een volledige medewerking voor het omzetten van de Cloud servers en enkel voorwerk vanuit uw organisatie. Omdat de oude omgeving volledig komt te vervallen heeft dit gevolgen voor o.a. het volgende:

  1. Bestanden opgeslagen op uw huidige Cloud omgevingen worden verwijderd
  2. Software geïnstalleerd op uw huidige Cloud omgeving wordt verwijderd.
  3. IP adres van uw huidige Cloud omgeving zal wijzigen. Dit kan gevolgen hebben voor partijen die bv. data halen uit uw systemen en een IP adres in de whitelist hebben staan. Het nieuwe IP adres zal bij deze partijen doorgegeven moeten worden. (koppelingen worden door Censys BV opgepakt, geïnstalleerd en IP wijzigingen worden door ons doorgegeven aan de opdrachtgevers)


Bestanden opgeslagen op de huidige Cloud server dienen te worden verplaatst naar een eigen omgeving of Cloud opslag (OneDrive / Google Drive o.i.d.). Denk hierbij aan de volgende bestanden:

  • Privé bestanden zoals foto’s of tekstdocumenten
  • Zakelijke bestanden zoals foto’s, tekstdocumenten, Excels en PDF bestanden
  • Overige bestanden en software


Wanneer u deze bestanden veiliggesteld heeft vragen wij u dit te melden aan ons. Probeer dit echter pas te doen wanneer alle gebruikers de bestanden veilig gesteld hebben om te voorkomen dat er alsnog dataverlies geleden wordt.

Uitzondering, maakt u gebruik van een BIG DATA STORAGE? Dan hoeft u met deze schijf en de bestanden welke op deze schijf staan niets te doen. Wij zullen de huidige big data schijf gekoppeld aan uw huidige Cloud omgeving ontkoppelen en koppelen aan uw nieuwe omgeving.

Wij vragen u te inventariseren welke partijen uw nieuwe IP adres nodig zullen hebben. Zo kunt u vanaf het moment dat de nieuwe omgeving online staat het nieuwe IP adres communiceren en kan de partij snel schakelen wanneer jullie live gaan op de nieuwe werkomgeving.

Tot slot vragen wij u de gebruikerslijst in te vullen voor uw organisatie zodat wij de medewerkers kunnen aanmaken binnen de Cloud en Pitane. Zo voorkomen we het overnemen van eventueel oude accounts van oud medewerkers naar de nieuwe Cloud omgeving.

Maakt u gebruik van andere software op uw Cloud omgeving? Laat het ons dan even weten. Dit kunt u eenvoudig doen door het invullen van onderstaand formulier of dit aan te geven per mail als reply op de mail die u nog gaat ontvangen van Sam Saey (s.saey@censys.n).


Let op, voor de installatie van externe software en big storage schijven worden kosten in rekening gebracht. Gebruikers worden eenmalig aangemaakt op de Cloud omgeving, hierna zijn de kosten per aan te maken gebruiker 15,00 EUR excl. BTW. 

Samenvattend

U krijgt een compleet nieuwe Cloud omgeving met nieuwe Windows versie. Elke medewerker krijgt een persoonlijk account op deze Cloud omgeving en op basis van afspraken met u wordt bepaald wat de gebruiker wel of niet mag doen binnen de Cloud omgeving en Pitane. Het gebruik van software van derden partijen is niet meer toegestaan op de Cloud omgeving. Censys BV zal contact opnemen met opdrachtgevers voor het opnieuw inrichten van koppelingen indien nodig. U dient goed te inventariseren op uw server of er bestanden op staan die u moet opslaan op uw lokale of Cloud storage alvorens u ons het akkoord geeft alle bestanden op de oude Cloud omgeving te verwijderen.