Vele onverzekerde taxi’s en van een kale kip kan je niet plukken bij claimen letselschade

Om te voorkomen dat je in een onverzekerde taxi stap kun je natuurlijk aan de chauffeur vragen of hij of zij een WA-verzekering heeft. Dat kan een ongemakkelijk gesprek zijn schrijft Ronald Strater en je moet maar afwachten of de waarheid wordt verteld.

Volgens het Brabants Dagblad rijden in Brabant 118 taxi’s onverzekerd rond, iets meer dan 3 procent van het totale aantal geregistreerde taxi’s in de provincie. Geen schokkend cijfer, maar een ongeluk met of in een onverzekerde taxi kan vervelende gevolgen hebben. “Dan heb je een probleem”, zegt letselschade advocaat Ruud Voorvaart maar hoe voorkom je dit?

In de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) is bepaald dat een motorrijtuig verzekerd moet zijn als voor het motorrijtuig een kentekenbewijs is afgegeven. Ook een motorrijtuig dat niet wordt gebruikt, moet verzekerd zijn. Het niet verzekerd zijn is bij de WAM strafbaar gesteld.

Als je bij een ongeluk niets kunt claimen bij de taxichauffeur is er, naast alle andere ellende, gelukkig nog wel een financieel vangnet. “Dan kun je een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Als inderdaad vast komt staan dat de schuld bij de taxichauffeur ligt, helpen ze je zeker”, zo verteld advocaat Ruud Voorvaart verder in het Brabants Dagblad. De uitkering kan dan wel minder hoog zijn.

Dan heb je een probleem“, zegt letseladvocaat Ruud Voorvaart uit Breda. “Want dan kun je niets claimen en moet je in beginsel de taxichauffeur aansprakelijk stellen. De kans dat hij betaalt, is niet groot want een schadevergoeding kan behoorlijk oplopen. Zelfs tot tienduizenden euro’s. Zo’n bedrag zal een taxichauffeur niet zomaar op zijn spaarrekening hebben staan. Of hij moet toevallig de Lotto hebben gewonnen.

Van een kale kip kan je niet plukken

“Als mensen honderdduizend euro moeten betalen, kun je op je kop gaan staan als ze het niet hebben”, vervolgt Voorvaart. “Dan komt er gewoon niks. Misschien moet die dan 50 euro per maand aflossen, dat gebeurt dan meestal in dat soort gevallen. Maar dat is het dan.”

Via de volgende link kun je nagaan of een wagen is verzekerd.

nl_NLNederlands
en_GBEnglish (UK) nl_NLNederlands